2012年12月3日月曜日

芽キャベツのバルサミックヴィネガー炒め

芽キャベツは、息子たちの大好物。 我が家では、ステーキなどの時に必ずといってよいほど添え野菜として料理します。 今日は、茎つきの芽キャベツを買ってきました。”ん~、ブラッセルスプラウツ!”と喜ぶ長男、宝。 ”ママ、クリスマスツリーみたいだよ~。”と微笑む次男、麟太郎。 ”キャベツのベイビーが沢山!”とはしゃぎだす三男、綾磨。

Brussels Sprouts are my boys' favorite vegetable.  In my house, we have Sautéed Brussels Sprouts as a side dish vegetables whenever we have a steak for dinner. 
Today I came home with Brussels Sprouts on a stalk.  They are much more fresh than the ones already cut from the stalk for sure.   My oldest son smiled as he said, "Ummmmm, Brussels sprouts".  My second son exclaimed, "Mama, it looks like a Christmas tree!".  My youngest said, " You got lots of baby cabbages!".

日本語では、別名、姫甘藍(ヒメカンラン)とも言われているそうです。 英語では、Brussels Sproutsと言われますが、そのオリジンはやっぱり、ベルギーのブルッセルなのでしょうか?

In Japanese, "Mekyabetsu" = Brussels Sprouts are sometimes called "Himekanran" (Direct translation: Princess Sweet Orchids".  As you see in English name, the name contains "Brussels".  Does it mean Brussels Sprouts were originated in Brussels, Belgium?

芽キャベツのバルサミックヴィネガー炒め(Sauteed Brussels Sprouts in balsamic vinegar)

材料
  • 芽キャベツ  2kg (Brussels Sprouts 1 lb)
  • 紫たまねぎ  半分 (A half small red onion )
  • オリーブオイル 大さじ3杯 (Olive oil  3 tablespoons)
  • 塩 小さじ 1/4 (Salt 1 teaspoon)
  • ブラックペッパー(荒びき)小さじ 1/4 (crashed black pepper 1 teaspoon)
  • バルサミックヴィネガー 大さじ 5杯 (balsamic vinegar 5 tablespoons)
  • 蜂蜜 大さじ 1杯 (Honey 1 tablespoon)
作り方
  1. 細かく切り刻んだ紫たまねぎ を、強火でオリーブオイルと一緒にキャラメル色になるまで、フライパンで炒めます。
  2. 芽キャベツを半切りにしたものを塩とブラックペッパーを加え、2~3分間炒めます。
  3. バルサミックヴィネガーを足し、蓋をして、さらに2分火を通します。
  4. 蜂蜜を加え、蓋無しで、焦げ目が少し付くまで火を通します。

    お好みによって、ローズマリーを少々振りかけて出来上がり!


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